CategoriesCoffee

Πώς να φτιάξετε εσπρέσο στη Moka (Mastering Your Moka Pot)

Είτε αγαπάτε τον παχύ, πλούσιο εσπρέσο που απολαμβάνετε ως σφηνάκι είτε αναμειγνύετε με αφρώδες γάλα για να δώσετε ένα latte ή καπουτσίνο), δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το συμπυκνωμένο σφηνάκι καφέ πρέπει να παρασκευάζεται σωστά.

Εάν δεν έχετε χώρο στην κουζίνα σας, χρόνο στο πρόγραμμά σας ή δεξιότητες barista στο χέρι για να φτιάξετε έναν «πραγματικό» εσπρέσο στο σπίτι, τότε ένας εσπρέσο εστιών είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα.

Μπορείτε να φτιάξετε έναν εσπρέσο με τίποτα περισσότερο από την παραδοσιακή καφετιέρα Moka και μερικούς φρέσκους κόκκους αλεσμένου καφέ. Είναι μια εύκολη συσκευή στη χρήση και μπορεί να κάνει ένα πραγματικά νόστιμο και τολμηρό φλιτζάνι χωρίς πολλή τεχνογνωσία. Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για να φτιάξετε έναν πραγματικά νόστιμο ισορροπημένο καφέ χρησιμοποιώντας την  Moka σας και μπορείτε να τον απολαύσετε ως εσπρέσο ή να συμπληρώσετε με γάλα για να φτιάξετε οποιονδήποτε specialty καφέ σας αρέσει.

Η καφετιέρα Moka

Υπάρχει μόνο ένας λογικός τρόπος για να φτιάξετε εσπρέσο στην εστία μαγειρέματος και αυτός είναι χρησιμοποιώντας ένα δοχείο Moka. Εφευρέθηκε από τον Ιταλό μηχανικό Alfonso Bialetti το 1933 και αυτή η μέθοδος παρασκευής καφέ κέρδισε γρήγορα τη θέση του στην ιταλική κουλτούρα καφέ.

Το δοχείο Moka είναι μια μικρή μεταλλική συσκευή που παρασκευάζει καφέ χρησιμοποιώντας τρία εσωτερικά διαμερίσματα. Το κάτω διαμέρισμα συγκρατεί το νερό και αυτό θερμαίνεται όταν έρχεται σε επαφή με την εστία ή τη φλόγα. Το μεσαίο τμήμα είναι το καλάθι που συγκρατεί τους κόκκους καφέ και αυτό έχει ένα χαμηλότερο τμήμα που μοιάζει με χοάνη που κάθεται σε επαφή με το νερό στη βάση. Το ανώτερο τμήμα είναι ένα ξεχωριστό διαμέρισμα όπου καταλήγει ο παρασκευασμένος καφές.

Όταν ζεσταθεί αρκετά, το νερό στο κάτω μέρος βράζει και η πίεση που δημιουργεί στη συνέχεια το αναγκάζει να ανέβει μέσα από τον καφέ. Αυτή η πίεση βοηθά στην εξαγωγή των γεύσεων του καφέ και ο παχύς, σκούρος καφές εκτοξεύεται και φυσαλίδες μέχρι τον επάνω θάλαμο έτοιμο να σερβιριστεί.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο Moka

Όπως συμβαίνει με όλες τις μεθόδους παρασκευής φρέσκου καφέ, υπάρχει ένας σωστός και ένας λάθος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους κόκκους σας. Το δοχείο Moka απαιτεί λίγη ικανότητα για να πάρετε το παιχνίδι καφέ σας στο σημείο και δείτε πώς το επιτυγχάνετε.

Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το νερό στο βραστήρα σας. Αυτό εμποδίζει την κατσαρόλα Moka να ζεσταθεί πολύ και να κάψει τον καφέ σας.

Στη συνέχεια, αλέστε τον καφέ σας σε μέτρια λεπτή άλεση. Θα πρέπει να είναι τόσο πούδρα όσο ένας εσπρέσο, αλλά όχι τόσο χονδροειδής όσο ένας καφές στάγδην.

Προσθέστε ζεστό νερό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας Moka και γεμίστε το μέχρι τη γραμμή ένδειξης ή ακριβώς κάτω από την είσοδο ait (εξαρτάται από τον τύπο δοχείου Moka που έχετε).

Τοποθετήστε το καλάθι πάνω από τον κάτω θάλαμο και προσθέστε τον φρέσκο καφέ σας. Θέλετε να γεμίσετε εντελώς το καλάθι και να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας για να το ισιώσετε, αλλά μην πιέζετε τον καφέ ή το συμπιέζετε.

Ετοιμάζοντας λίγο εσπρέσο στη Moka

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει χύμα καφές στην άκρη της κατσαρόλας και στη συνέχεια βιδώστε το πάνω μέρος στη θέση του. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα για να κρατήσετε το κάτω μέρος καθώς το ζεστό νερό θερμαίνει γρήγορα το μέταλλο. Βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα είναι καλά βιδωμένη στη θέση της, αλλά μην την σφίξετε υπερβολικά.

Ανοίγουμε το καπάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη σόμπα σε μέτρια φωτιά. Βεβαιωθείτε ότι η λαβή της κατσαρόλας δεν είναι πάνω από την πηγή θερμότητας.

Το δοχείο θα αρχίσει να ατμού και ο καφές θα αρχίσει να διαρρέει στον άνω θάλαμο. Όταν αρχίσει να σφυρίζει και να εκτοξεύει παχύ, καφέ καφέ από το στόμιο, κλείστε το καπάκι και αφαιρέστε το από την πηγή θερμότητας.

Τώρα θέλετε είτε να τυλίξετε μια δροσερή υγρή πετσέτα πάνω από το κάτω μέρος είτε να την τρέξετε απαλά κάτω από κρύο νερό για να σταματήσετε το στάδιο παρασκευής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ πιο ομαλό, σαν εσπρέσο φλιτζάνι καφέ που είναι γλυκό και σκούρο. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτού και του πραγματικού εσπρέσο είναι ότι δεν υπάρχει κρέμα στην κορυφή.

Είναι πραγματικά εσπρέσο;

Η πίεση που παράγεται από το δοχείο Moka δεν είναι ποτέ σε θέση να φτάσει αυτό που απαιτείται για να γίνει ένας πραγματικός εσπρέσο. Το δοχείο Moka θα φτάσει τα 1,5 μπαρ αντί να διαχειρίζεται τα 9 μπαρ που χρησιμοποιούνται συνήθως. Χρησιμοποιεί επίσης ατμό πάνω από 100C, οπότε είναι μια πιο ζεστή εκχύλιση από μια μηχανή εσπρέσο.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η γεύση του καφέ Moka pot να καεί και να είναι πιο πικρή. Μπορείτε να αποφύγετε αυτό το ζήτημα ακολουθώντας τον οδηγό βήμα προς βήμα παραπάνω και φροντίζοντας να προθερμάνετε το νερό και να το κρυώσετε γρήγορα μετά τη ζύμωση.

Τελικές Σκέψεις

Η παρασκευή εσπρέσο στην εστία μαγειρέματος είναι απλή αν έχετε μια κατσαρόλα Moka στο χέρι. Αν και το ρόφημα δεν είναι τεχνικά εσπρέσο, η γεύση και ο πλούτος το κάνουν αρκετά παρόμοιο για να με ικανοποιήσει. Είναι σημαντικό να προσέχετε λίγο όταν παρασκευάζετε με την κατσαρόλα Moka για να αποφύγετε την υπερβολική πικρία, αλλά αν ακολουθήσετε τα βήματα που αναφέρονται εδώ, δεν θα κάνετε λάθος.

Καλή τύχη με το ταξίδι παρασκευής εσπρέσο στο μάτι της κουζίνας σας και σας εύχόμαστε ένα πλούσιο και απολαυστικό φλιτζάνι καφέ κάθε φορά!