CategoriesCoffee

Πώς να αποθηκεύσετε τον καφέ στο σπίτι

Πώς να αποθηκεύσετε τον καφέ στο σπίτι

Ο καφές έχει καλύτερη γεύση όταν είναι φρέσκος. Λοιπόν, πώς μπορείτε να λάβετε τα μέτρα στο σπίτι για να διασφαλίσετε ότι ο καφές σας θα παραμείνει έτσι;

Υπάρχουν πολλές συμβουλές, αλλά μερικές θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε γιατί πρέπει να αποθηκεύουμε σωστά τον καφέ, πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό στο σπίτι και κορυφαίες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον καφέ σας.

ΓΙΑΤΊ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ Η ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ ΚΑΦΈ;

Οι πατάτες μπαίνουν στο σκοτάδι, τα στεγνά ντουλάπια και το τυρί μπαίνει στο ψυγείο. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί κανόνες που περιβάλλουν τον τρόπο διατήρησης των αγαπημένων τροφίμων του νοικοκυριού φρέσκα.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το αγαπημένο μας πρωινό ρόφημα, τον καφέ. Εάν δεν αποθηκευτεί σωστά, δεν θα είναι στα καλύτερά του.

Ο καφές είναι ένα φαγητό, και όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, αντιδρά με το οξυγόνο και γίνεται μπαγιάτικο με την πάροδο του χρόνου. Θα χάσει τη φρεσκάδα, τη γεύση και τα αρώματα.

Οι γεύσεις και τα αρώματα είναι αυτά που κάνουν τον καφέ νόστιμο. Έτσι, όταν αυτά μειώνονται λόγω της έκθεσης στο οξυγόνο, θα έχετε ένα λιγότερο ζωντανό και γευστικό φλιτζάνι. Ωστόσο, όταν αποθηκεύεται σωστά, μπορείτε να προστατεύσετε τη φρεσκάδα του καφέ και να διατηρήσετε τη γεύση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΠΏΣ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΎΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΦΈ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ

Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα βήματα για να διασφαλίσουμε ότι αποθηκεύετε τον καφέ σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο σπίτι.

  1. Ελέγξτε την ημερομηνία ψησίματος

Δεν θα αγοράζατε ξεπερασμένα τρόφιμα, οπότε βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την ημερομηνία καβουρδίσματος του καφέ σας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε τον καφέ σας πιο φρέσκο στο σπίτι.

Συνιστάται ιδιαίτερα να πάρετε καφέ όσο το δυνατόν πιο φρέσκο». Ο καφές χάνει τις γεύσεις και τα αρώματά του με την πάροδο του χρόνου, οπότε θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρασκευάσετε ένα υπέροχο φλιτζάνι καφέ με πιο φρέσκους κόκκους.

 

  1. Μειώστε την επαφή με το οξυγόνο

Η επαφή με τον αέρα, ειδικά με το οξυγόνο, θα κάνει τον καφέ παλιό πιο γρήγορο. Έτσι, η μείωση αυτής της επαφής είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τον τρόπο αποθήκευσης του καφέ σας στο σπίτι.

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό από το σπίτι; Ο Nisan Ağca, Turkey Barista Champion 2016, 2017, 2019, με έδρα την Τουρκία, μου λέει: «Συνήθως κρατάω τους καφέδες μου στην αρχική τους συσκευασία εάν έχει ziplock. Διαφορετικά, θα το αλλάξω για άλλο πακέτο».

Ένα ziplock θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την είσοδο οξυγόνου στη σακούλα. Εάν κρατάτε τον καφέ στην αρχική τσάντα με ziplock ή τον μεταφέρετε σε διαφορετική τσάντα, προσπαθήστε να σπρώξετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από την τσάντα πριν την κλείσετε. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει λιγότερος υπόλοιπος αέρας στην τσάντα για να αντιδράσει με τον καφέ.

Θυμηθείτε ότι ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε αδιαφανή δοχεία, έτσι ώστε να μην αντιδρά το φως του ήλιου με τον καφέ.

  1. Αποθηκεύστε τον καφέ σας στο σωστό μέρος

Η υγρασία, το φως και η θερμότητα συμβάλλουν στο να γίνει ο καφές μπαγιάτικος. Έτσι, ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ντουλάπι ή ένα ντουλάπι αν έχετε ένα. Λάβετε υπόψη ότι αυτός ο χώρος θα πρέπει ιδανικά να είναι μακριά από μια πηγή θερμότητας, όπως ένας φούρνος.

Κρατήστε τον καφέ μακριά από μπαχαρικά ή οτιδήποτε μυρίζει, επειδή ο καφές είναι τόσο ισχυρός όταν πρόκειται για απορροφητικά αρώματα». Ο καφές είναι υγροσκοπικός, που σημαίνει ότι απορροφά τα πάντα στο περιβάλλον του, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου, των αρωμάτων και της υγρασίας. Είναι καλύτερο να το κρατήσετε μακριά από τρόφιμα με έντονες μυρωδιές ή από ένα περιβάλλον με πολλές οσμές.

 

  1. Αγοράστε λιγότερο καφέ και αλέστε τον μόνοι σας

Όταν αγοράζετε τον καφέ σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε που θα ενισχύσουν την αποθήκευση του καφέ στο σπίτι και, με τη σειρά του, τη φρεσκάδα του.

Η ενίσχυση της αποθήκευσης του καφέ σας μπορεί επίσης να γίνει ανάλογα με το είδος του καφέ που αγοράζετε και το ποσό που αγοράζετε.

Οι ολόκληροι κόκκοι διατηρούνται καλύτερα από τον αλεσμένο καφέ, ο οποίος γίνεται μπαγιάτικος πολύ πιο γρήγορα. Η άλεση αυξάνει την επιφάνεια των φασολιών, η οποία στη συνέχεια επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο το οξυγόνο αντιδρά με αυτό. Αν θέλετε να διατηρήσετε τον καφέ όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να αγοράσετε καφέ σε κόκκους και  να τον αλέσετε φρέσκο. Προμηθευτείτε μόνο μικρές ποσότητες , για το τι καταναλώνετε σε μια εβδομάδα

Εάν δεν είναι δυνατόν να παίρνετε μικρότερες ποσότητες πιο τακτικά, είναι καλύτερο να τηρείτε τους κανόνες της διατήρησης του καφέ σε δροσερά, ξηρά και σκοτεινά μέρη και να τον αλέθετε μόνοι σας, αν είναι δυνατόν.

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ

Καταρρίψαμε μερικούς μύθους σχετικά με την αποθήκευση καφέ, ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο καφές σας είναι πραγματικά όσο το δυνατόν πιο φρέσκος

Διατηρώντας τον καφέ στο ψυγείο:

Ο καφές είναι πορώδης και θα απορροφήσει αρώματα και οσμές. Το ψυγείο είναι γεμάτο από διαφορετικές μυρωδιές από τα διάφορα τρόφιμα που αποθηκεύονται μέσα. Ο Eric μου λέει ότι “η αποθήκευσή του στο ψυγείο θα κάνει τον καφέ να λειτουργεί σαν μαγειρική σόδα”, καθώς θα απορροφήσει τις γύρω μυρωδιές.

Υπάρχει επίσης πολλή υγρασία στο ψυγείο, η οποία θα συμβάλει στο να γίνει ο καφές πιο παλιός πιο γρήγορα, καθώς το φασόλι αντιδρά με την υγρασία.

Κρατώντας τον καφέ στην κατάψυξη

Μπορείτε να κρατήσετε τον καφέ στην κατάψυξη. Ωστόσο, λέει, «Είναι πολύ σημαντικό να σκουπίζετε τον καφέ και στη συνέχεια να τον παγώνετε. Μην αφήνετε τον αέρα σε επαφή με τους καφέδες» καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καφές να απορροφά τις οσμές και την υγρασία.

Ο καφές δεν πρέπει να τοποθετείται απευθείας στην κατάψυξη για αποθήκευση. Εάν δεν αφαιρέσετε τον αέρα από το εσωτερικό της σακούλας, ο καφές κινδυνεύει να απορροφήσει την υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και τις πιθανές μυρωδιές από το εσωτερικό του καταψύκτη.

Αρα:

Η αποθήκευση του καφέ στο σπίτι μπορεί να είναι απλή και αποτελεσματική και όταν γίνει σωστά, θα σημαίνει ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τον καφέ που αγοράζετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καφές είναι φαγητό και να τον αντιμετωπίζετε όπως θα κάνατε με τα άλλα είδη παντοπωλείου σας, διασφαλίζοντας ότι παραμένει φρέσκος και μπορείτε να τον απολαύσετε σε όλη του την έκταση.

Δοκιμάστε το μόνοι σας και δείτε αν η βελτίωση της αποθήκευσης του καφέ σας κάνει τη διαφορά με την καθημερινή σας παρασκευή.