CategoriesCoffee

Κολομβιανός καφές: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός μοναδικού καφέ

Κολομβιανός καφές

Η Κολομβία αποτελεί μια ανερχόμενη υπερδύναμη στον χώρο του καφέ. Η εξαιρετική τοποθεσία της, το ιδανικό της κλίμα και οι νέοι παραγωγοί με μικροκαλλιέργειες που επικεντρώνονται στην ποιότητα, συμβάλλουν στην παραγωγή ενός μοναδικά γευστικού καφέ που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω, ο κολομβιανός καφές συνδυάζεται άψογα με άλλα χαρμάνια, γεγονός που αυξάνει τη ζήτησή του, οδηγεί σε εξαγωγές που ξεπερνούν το 88% της συνολικής παραγωγής καφέ της χώρας και φέρνει την Κολομβία στην τρίτη θέση παραγωγής καφέ, με τη Βραζιλία και το Βιετνάμ να προηγούνται.

Η ιδιαίτερη ιστορία του καφέ από την Κολομβία

Μπορεί να είναι σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή καφέ Arabica και η τρίτη σε παραγωγή καφέ γενικότερα, αλλά η καλλιέργεια καφεόδεντρων στην Κολομβία δεν ήταν πάντα τόσο δημοφιλής. Λέγεται πως ο καφές ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα το 1723 από κάποιους ιησουίτες ιερείς. Παρά τις προσπάθειες των ιερέων να πείσουν τους αγρότες να φυτέψουν καφεόδεντρα, εκείνοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτό το νέο είδος καλλιέργειας κι έτσι ο ιερέας Francisco Romero κατέφυγε σε ένα τέχνασμα που ήταν η αρχή για να γίνει η Κολομβία η καφεοπαραγωγός που γνωρίζουμε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, μετά την εξομολόγηση έλεγε στους πιστούς ότι για να εξιλεωθούν από τις αμαρτίες τους, έπρεπε να φυτέψουν καφεόδεντρα. Έναν αιώνα μετά, το 1835, η Κολομβία θα έκανε την πρώτη της διεθνή εξαγωγή καφέ στις Η.Π.Α.

Κολομβιανός καφές: Η καλλιέργεια και τα χαρακτηριστικά του

Η μοναδικότητα του κολομβιανού καφέ οφείλεται τόσο στα μικροκλίματα των περιοχών όπου καλλιεργείται, όσο και στη μέθοδο συγκομιδής και επεξεργασίας του.

  • Η καλλιέργεια

Ο κολομβιανός καφές καλλιεργείται σε τρεις περιοχές και πρόκειται κατά κύριο λόγο για καφέ Arabica. Στη βόρεια Κολομβία, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό και το υψόμετρο χαμηλότερο, καλλιεργούνται ποικιλίες με ελαφρύ σώμα και υποτόνους σοκολάτας. Στον νότο, όπου το υψόμετρο είναι υψηλότερο, οι ποικιλίες έχουν γεμάτη και γλυκιά γεύση ξηρών καρπών, ενώ στην κεντρική Κολομβία βρίσκεται το Πολιτιστικό Τοπίο Καλλιέργειας Καφέ (Coffee Cultural Landscape of Colombia), στο οποίο γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας κολομβιανού καφέ και του οποίου η σημασία αναδείχθηκε από την UNESCO το 2011, όταν το συμπεριέλαβε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι συχνές βροχοπτώσεις, τo ηφαιστειογενές υπέδαφος, η πλούσια βλάστηση και οι Κολομβιανές Άνδεις δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες που απογειώνουν την καλλιέργεια καφέ στο αποκαλούμενο «Τρίγωνο του Καφέ».

  • Η συγκομιδή

Όταν οι καρποί των καφεόδεντρων κοκκινίσουν, είναι ώρα για τη συλλογή τους. Οι καρποί συλλέγονται με το χέρι, γεγονός που επιτρέπει στους καλλιεργητές να συλλέξουν μόνο εκείνους που είναι πλήρως ώριμοι και έτοιμοι για συγκομιδή, εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητά του καφέ. Έπειτα, αφαιρείται η σάρκα τους και τοποθετούνται σε δεξαμενές νερού (υγρή μέθοδος επεξεργασίας), για να αναδειχθούν τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια, αφήνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν.

 

Καφές από την Κολομβία

 

  • Αρώματα και γεύσεις

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η γεύση και τα αρώματα του καφέ από την Κολομβία εξαρτώνται από την ακριβή περιοχή στην οποία καλλιεργήθηκε. Σε γενικές γραμμές, ο κολομβιανός καφές έχει μεταξένιο σώμα, με ελαφριά και γλυκιά γεύση με νότες σοκολάτας, ξηρών καρπών, βοτάνων και φρούτων καθώς και φρουτώδες άρωμα. Οι κολομβιανοί καφέδες ξεχωρίζουν, επίσης, για την ισορροπία τους και για τον λόγο αυτό συνδυάζονται με καφέδες που χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα, δημιουργώντας χαρμάνια εξαιρετικής αρμονίας.

Αυθεντικός κολομβιανός καφές στην Ελλάδα

Αν θέλετε κι εσείς να απολαύσετε έναν αυθεντικό κολομβιανό καφέ υψηλής ποιότητας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τον καφέ φίλτρου Premium Columbia. Όπως αναφέρει και η ονομασία του, πρόκειται για έναν ισορροπημένο και αρωματικό καφέ υψηλής ποιότητας, με όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους κολομβιανούς καφέδες μοναδικούς στο είδος τους.

Επωφεληθείτε των προσφορών μας και αποκτήστε τον σήμερα!