Είσαι ένας πραγματικός λάτρης του εσπρέσο. Έκανες μεγάλη έρευνα για να καταλήξεις στην αγορά της ιδανικής μηχανής εσπρέσσο, επέλεξες με μεγάλη προσοχή τον καφέ που θα χρησιμοποιείς και μελέτησες όλα τα απαραίτητα βήματα για την παραγωγή ενός αυθεντικού εσπρέσσο. Τι μένει, λοιπόν, για να φτιάξεις τον ιδανικό καφέ; Μα φυσικά, ο καθαρισμός της μηχανής! Ο σωστός καθαρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα, αφού τυχόν υπολείμματα καφέ μέσα στη μηχανή αλλοιώνουν την τελική γεύση του καφέ μας. Για να έχεις το ιδανικό αποτέλεσμα, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις, όποια μηχανή εσπρέσσο κι αν διαθέτεις: ο καθημερινός καθαρισμός μηχανής εσπρέσσο και ο καθαρισμός των εξαρτημάτων της όποτε χρειάζεται.
Καθημερινός καθαρισμός μηχανής εσπρέσο
Δεν είναι τόσο δύσκολο ούτε τόσο χρονοβόρο όσο ακούγεται. Πρόκειται για μικρά βήματα που χρειάζονται ελάχιστο χρόνο, αλλά βελτιώνουν σημαντικά τη γεύση του καφέ σου και τη διάρκεια ζωής της μηχανής σου. Πιο συγκεκριμένα:
- Καθαρισμός νερού-σίτας
Πριν κουμπώσεις το κλείστρο με τον καφέ, πάτα το αντίστοιχο κουμπί και άσε να τρέξει λίγο νερό. Έτσι, θα απαλλαγείς από τυχόν υπολείμματα καφέ στη σίτα. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία και αφού ετοιμάσεις τον καφέ σου.
- Εξωτερικός καθαρισμός μηχανής εσπρέσο
Φρόντισε να έχεις ένα καθαρό πανί κοντά στη μηχανή σου, το οποίο θα το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για τον καθαρισμό της. Κάθε φορά που είναι έτοιμος ο καφές σου, καθάρισε με το πανί τυχόν πιτσιλιές ή κόκκους καφέ στο εξωτερικό τμήμα της μηχανής εσπρέσο και ξέπλυνε με λίγο νερό το κλείστρο και το καλαθάκι.
- Εσωτερικός καθαρισμός group – Backflushing (έκπλυση με αντίστροφη ροή)
Ανάλογα με το μοντέλο που έχεις, η μηχανή εσπρέσο έχει ένα τυφλό φίλτρο-καλαθάκι ή ένα τυφλό πλαστικό-τάπα που κουμπώνει επάνω στο κλείστρο. Λέγονται «τυφλά» επειδή δεν επιτρέπουν στο νερό να τα διαπεράσει. Κούμπωσε στο κλείστρο όποιο από τα δύο εξαρτήματα έχεις, βάλε το κλείστρο στη μηχανή σου και πάτησε το κουμπί παραγωγής καφέ. Το νερό δεν μπορεί να διαπεράσει το εξάρτημα κι έτσι επιστρέφει στο group, καθαρίζοντάς το έτσι από τυχόν έλαια και υπολείμματα καφέ.
Καθαρισμός εξαρτημάτων
Ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείς τη μηχανή εσπρέσο, το βήμα αυτό μπορείς να το κάνεις και ανά δεκαπενθήμερο. Με μια ειδική σκόνη καθαρισμού για μηχανές εσπρέσσο, μπορείς να καθαρίσεις τα μεταλλικά εξαρτήματά της, αλλά και το εσωτερικού του group. Για το τελευταίο, ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε στο backflushing παραπάνω, βάζοντας αυτή τη φορά ένα κουταλάκι από τη σκόνη καθαρισμού στο τυφλό καλαθάκι ή στο πλαστικό. Για τον καθαρισμό των υπόλοιπων μεταλλικών εξαρτημάτων (κλείστρο, καλαθάκι εκχύλισης), τοποθέτησε τα εξαρτήματα μέσα σε μια κούπα, ρίξε μια κουταλιά σκόνη καθαρισμού και γέμισε την κούπα με ζεστό νερό. Μια φορά τον μήνα, μπορείς να ξεβιδώνεις τη σίτα (ντουζιέρα) από το group και να την προσθέτεις και αυτή στην ίδια κούπα με τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Άφησε τα να μουλιάσουν όλο το βράδυ και το επόμενο πρωί ξέπλυνέ τα καλά, πριν τα χρησιμοποιήσεις!
Μην ξεχνάς! Αν ο καθαρισμός μηχανής εσπρέσο γίνεται σωστά και με συνέπεια, θα απολαμβάνεις ένα ακόμα καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα στην κούπα σου, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τη μηχανή εσπρέσο που διαθέτεις!