CategoriesΝέα

Καφές φίλτρου vs espresso vs Cold Brew: Ποιος είναι καλύτερος;

Αναμφίβολα ο καφές είναι μια αγαπημένη –και πολλές φορές απαραίτητη– καθημερινή συνήθεια για πολλούς από εμάς. Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καφέ στη χώρα μας και των πολλών ειδών που κυκλοφορούν, πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποια είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να απολαμβάνουμε ποιοτικό καφέ χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο καφές φίλτρου είναι πιο υγιεινός, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο espresso είναι πιο ποιοτικός. Καφές φίλτρου vs espresso vs Cold Brew, λοιπόν: ποιος είναι καλύτερος;

Διαφορές μεταξύ καφέ φίλτρου, espresso και Cold Brew

Μια πολύ συχνή παρεξήγηση που υπάρχει για τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ειδών καφέ είναι ότι πολλοί πιστεύουν ότι προέρχονται από διαφορετικά φυτά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού προέρχονται από τους ίδιους κόκκους. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες διαφορές που αφορούν τον τρόπο προετοιμασίας και παραγωγής καθώς και την εμφάνιση και τη γεύση των δύο καφέδων:

  • Καβούρδισμα και τρόπος άλεσης

Οι κόκκοι καφέ που προορίζονται για καφέ φίλτρου καβουρδίζονται λιγότερο από εκείνους που προορίζονται για espresso, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανοιχτόχρωμοι. Επίσης, ο βαθμός άλεσης των κόκκων για καφέ φίλτρου είναι πολύ μικρότερος από εκείνον για espresso.

  • Εκχύλιση και εξοπλισμός

Για την παρασκευή espresso χρειαζόμαστε μια αντίστοιχη καφετιέρα, στην οποία ο καφές εκχυλίζεται με ζεστό νερο υπό πίεση μέσα σε 25-35 δευτερόλεπτα. Αντιθέτως, στην παρασκευή καφέ φίλτρου δεν υπάρχει πίεση και η εκχύλιση γίνεται και πάλι σε ζεστό νερό, αλλά σε ένα χρονικό διάστημα 2-6 λεπτών. Στην περίπτωση του Cold Brew, όπως υπονοεί και το όνομά του, η εκχύλιση γίνεται σε κρύο νερό και μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες!

  • Εμφάνιση και γεύση

Λόγω της πίεσης που υφίσταται κατά την εκχύλιση, ο espresso έχει ένα λεπτό στρώμα αφρού στην επιφάνειά του, ενώ ο μικρός χρόνος εκχύλισής του ευθύνεται για την έντονη γεύση και τη χαρακτηριστική πικράδα του. Από την άλλη, ο καφές φίλτρου είναι λιγότερο παχύρρευστος και η γεύση του είναι πιο ελαφριά. Αντιθέτως, ο Cold Brew είναι ένας καφές με γεμάτο σώμα, πλούσιο άρωμα και φυσική γλυκύτητα, αφού η χαμηλή θερμοκρασία νερού στο οποίο εκχυλίζεται, τον απαλλάσσει από την οξύτητα που έχουν οι ζεστοί καφέδες.

Καφές φίλτρου vs espresso vs Cold Brew: Ποιος περιέχει περισσότερη καφεΐνη;

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται υπέρ του καφέ φίλτρου είναι ότι είναι πιο υγιεινός, επειδή περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Η έντονη γεύση του espresso, σε αντίθεση με την απαλή γεύση του καφέ φίλτρου, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο espresso διαθέτει μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης απ’ ότι ο καφές φίλτρου. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα καφεΐνης σε ίση ποσότητα καφέ (π.χ. 30 ml), θα  δούμε ότι, πράγματι, ο espresso περιέχει περισσότερη καφεΐνη (30-50 mg) απ’ ότι ο καφές φίλτρου (8-15 mg). Ωστόσο, ποτέ δεν καταναλώνουμε την ίδια ποσότητα καφέ σε αυτά τα δύο ροφήματα. Για την ακρίβεια, ένα φλυτζάνι μονού espresso είναι 20-25 ml, ενώ μια κούπα καφέ φίλτρου μπορεί να ξεπερνά τα 150 ml. Επομένως, μια κούπα καφέ φίλτρου καταλήγει να έχει περισσότερη καφεΐνη απ’ ότι ένα φλυτζάνι espresso.  Έτσι, λοιπόν, σε αυτή τη μάχη «καφές φίλτρου vs espresso» νικητής βγαίνει ο espresso, εκτός κι αν θέλεις έναν δυνατό καφέ για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Όσον αφορά τον καφέ κρύας εκχύλισης, πολλοί θεωρούν ότι περιέχει λιγότερη καφεΐνη, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού στο οποίο εκχυλίζεται. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει εάν η εκχύλισή του είχε την ίδια διάρκεια με εκείνη των ζεστών καφέδων. Ωστόσο, λόγω της πολύωρης εκχύλισής του, ο Cold Brew περιέχει μια ποσότητα καφεΐνης (περίπου 27 mg/30ml) αρκετή για να σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι καθημερινά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τελικά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση στο δίλημμα «καφές φίλτρου vs espresso». Ο καλύτερος καφές για σένα είναι αυτός που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σου. Για παράδειγμα:

  • Αν σου αρέσει ο καφές με δυνατή γεύση, αν θέλεις να πειραματιστείς με διάφορες ποικιλίες και τρόπους άλεσης, αν σε ιντριγκάρει η ιεροτελεστία παρασκευής καφέ και είσαι διατεθειμμένος να επενδύσεις σε εξοπλισμό για να ετοιμάσεις τον αγαπημένο σου καφέ στο σπίτι, τότε ο espresso σε κόκκους ή αλεσμένος είναι ο ιδανικός καφές για σένα.
  • Αν σου αρέσει το γεμάτο σώμα και η έντονη γεύση του espresso, αλλά δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με τις λεπτομέρειες της παρασκευής του, επίλεξε espresso σε κάψουλες.
  • Αν θέλεις μια γεμάτη κούπα καφέ με πιο απαλή γεύση και προτιμάς τον πιο οικονομικό εξοπλισμό, τότε ο καφές φίλτρου είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα. Αν, μάλιστα, σου αρέσουν οι αρωματικοί καφέδες, μπορείς να δοκιμάσεις τους αρωματικούς καφέδες φίλτρου, μέχρι να βρεις τον αγαπημένο σου!
  • Από την άλλη, αν θέλεις να ξεφύγεις από τα τετριμμένα και να απολαύσεις μια νέα εμπειρία καφέ που δεν μοιάζει με καμία άλλη, μπορείς να επιλέξεις τον καφέ κρύας εκχύλισης Cold Brew της PremiumCo. Θα σου λύσει τα χέρια, αφού δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ούτε ειδικό εξοπλισμό. Ο Cold Brew έρχεται απευθείας στην πόρτα σου, έτοιμος να τον απολαύσεις, μεταφέρεται μαζί σου οπουδήποτε τον χρειάζεσαι και αποτελεί την ιδανική επιλογή παγωμένου καφέ για το ελληνικό καλοκαίρι!

Έχεις ακόμα αμφιβολίες; Επικοινώνησε μαζί μας σήμερα και θα σου λύσουμε κάθε απορία!