CategoriesCoffee

Πόσα είδη καφέ υπάρχουν και ποια είναι η διαφορά τους;

πόσα είδη καφέ υπάρχουν;

Αναμφίβολα, στη χώρα μας ο καφές παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μας δίνει ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα, μας χαρίζει διαύγεια τις απαιτητικές μέρες στο γραφείο, δίνει γεύση στις συναντήσεις με φίλους. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, τα είδη καφέ που προσφέρονται στις καφετέριες στην Ελλάδα καταλαμβάνουν τουλάχιστον δύο σελίδες στον κατάλογό τους, με αποτέλεσμα να σε κάνουν να αναρωτιέσαι: πόσα είδη καφέ υπάρχουν και ποιο είναι το καλύτερο;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ειδών καφέ;

Κι όμως δεν είναι αυτή που νομίζεις! Πολλοί θεωρούν ότι η διαφορά μεταξύ των διαφόρων ειδών καφέ έγκειται στο φυτό από το οποίο προέρχονται οι κόκκοι του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού όλα τα είδη καφέ, από τον ελληνικό φραπέ μέχρι τον ιταλικό εσπρέσο, παρασκευάζονται από καβουρδισμένους κόκκους που προέρχονται από το ίδιο φυτό, το καφεόδεντρο. Ο βαθμός άλεσης αυτών των κόκκων, τα χαρμάνια που χρησιμοποιούνται για το κάθε ένα και ο τρόπος εκχύλισης είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το είδος του καφέ τελικά.

Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ στην Ελλάδα

Τα δημοφιλέστερα είδη καφέ στην Ελλάδα είναι τέσσερα: ο παραδοσιακός ελληνικός καφές, ο στιγμιαίος, ο καφές φίλτρου και ο εσπρέσο που έγινε περισσότερο αγαπητός στο ελληνικό κοινό τα τελευταία 15 χρόνια.

  • Ελληνικός καφές

Ή αλλιώς «ο καφές με τα χίλια ονόματα», αφού κάθε χώρα τον αποκαλεί κάπως αλλιώς! «Τούρκικος» για την Τουρκία και τις χώρες των Βαλκανίων, «κυπριακός» για την Κύπρο, «αρμένικος» για την Αρμενία, ακόμα και «αραβικός» για τον αραβικό κόσμο. Η βασική διαφορά αυτού του καφέ σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους είναι ότι παρασκευάζεται χωρίς φιλτράρισμα. Για τον λόγο αυτόν, απαιτείται πολύ ψιλό άλεσμα των κόκκων του. Αναφορικά με την χαρακτηριστική γεύση του, αυτή οφείλεται τόσο στο χαρμάνι που χρησιμοποιείται (συνήθως πρόκειται για μια μίξη ποικιλιών από το Ρίο, το Σάντος και την Αιθιοπία), καθώς επίσης και στο ψήσιμο στο μπρίκι (και ιδανικά στη χόβολη!). Αν είσαι λάτρης της παράδοσης, ένας ελληνικός καφές με το σωστό καϊμάκι και το συνοδευτικό λουκούμι θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες σου.

  • Στιγμιαίος καφές

Στη ζεστή του εκδοχή, πρόκειται για τον γνωστό σε όλους μας «νες», ενώ εάν χτυπηθεί με κρύο νερό και παγάκια, προκύπτει ο φραπέ, ο εθνικός μας καφές! Σε αντίθεση με τα άλλα είδη καφέ, ο στιγμιαίος καφές πωλείται πάντα αλεσμένος κι αυτό γιατί η άλεση του είναι βασικό στοιχείο της παραγωγής του. Πιο συγκεκριμένα, μετά το καβούρδισμα των κόκκων καφέ, το χαρμάνι αλέθεται και τοποθετείται σε ζεστό νερό. Για την αφαίρεση των σωματιδίων που δεν μπορούν να διαλυθούν, το μείγμα αυτό φιλτράρεται κι έπειτα αφαιρείται η υγρασία του, ώστε να καταλήξουμε στη γνωστή μορφή στιγμιαίου καφέ που φτάνει στα ράφια μας.

  • Καφές φίλτρου

Γνωστός και ως γαλλικός. Ιδιαίτερα διαδεδομένος και στο εξωτερικό ως «black coffee». Η διαφορά του με τους υπόλοιπα είδη καφέ αφορά κυρίως στον τρόπο άλεσης και εκχύλισης. Πιο συγκεκριμένα, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις καφετιέρα χειρός για την εκχύλιση του, τότε οι κόκκοι του χρειάζονται χοντρό άλεσμα. Από την άλλη, αν διαθέτεις ηλεκτρική καφετιέρα, οι κόκκοι θα πρέπει να είναι μέτρια αλεσμένοι. Αναφορικά με τη μέθοδο εκχύλισης, ο καφές φίλτρου φιλτράρεται πιο αργά και με λιγότερη πίεση νερού σε σχέση με τον εσπρέσο.

  • Espresso

Ίσως ο πιο δημοφιλής καφές στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή κι όχι άδικα, αφού μπορούμε να τον απολαύσουμε σε πολλές εκδοχές, γεγονός που αποτελεί την πρώτη του διαφορά σε σχέση με τα άλλα είδη καφέ. Επιπλέον, οι κόκκοι καφέ που προορίζονται για την παρασκευή εσπρέσο καβουρδίζονται συνήθως περισσότερο από τους υπόλοιπους, γεγονός στο οποίο οφείλεται το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα του. Απαιτεί ψιλό άλεσμα, καθώς η διαδικασία εκχύλισης του είναι γίνεται πολύ γρήγορα και με μεγάλη πίεση νερού.