Σου αρέσει ο espresso, αλλά έχεις βαρεθεί να πίνεις συνέχεια την ίδια εκδοχή; Θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούριο απ’ όλα όσα βλέπεις στα μενού των καφέ, αλλά δεν ξέρεις τι σημαίνουν όλα αυτά τα διαφορετικά ονόματα καφέδων; Ή μήπως θέλεις να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου με τις γνώσεις σου για το αγαπημένο σου ρόφημα; Όποιος κι αν είναι ο σκοπός σου, έχουμε ετοιμάσει για σένα έναν πλήρη κατάλογο με τα είδη καφέ espresso που μπορεί να συναντήσεις έξω ή και (γιατί όχι;) να ετοιμάσεις στο σπίτι για σένα και τους καλεσμένους σου!
Ζεστοί καφέδες espresso
Ας ξεκινήσουμε από τους ζεστούς καφέδες espresso, για τους οποίους κυκλοφορούν περισσότερες παραλλαγές. Σίγουρα έχεις δει σε κατάλογο καταστήματος να προσφέρεται espresso «doppio», «affogato», «macchiato», «americano» κ.α. Τι είναι όμως αυτοί οι καφέδες και ποια η διαφορά τους από τον κλασσικό espresso;
Πρόκειται για το γνωστό «σφηνάκι ενέργειας». Μία μονή δόση εσπρέσο σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι 40-50 ml, ώστε να καταναλώνεται γρήγορα και να προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεσαι άμεσα. Επίσης, είναι η βάση για κάθε άλλη παραλλαγή καφέ espresso.
Περιέχει την ίδια ποσότητα εσπρέσο, όπως και ο κλασσικός, αλλά η εκχύλισή του διαρκεί πολύ λιγότερο και απαιτεί λιγότερη ποσότητα νερού. Έχει δυνατό άρωμα και έντονη γεύση, αλλά λιγότερη καφεΐνη.
Σε αυτήν την εκδοχή ο καφές φιλτράρεται για περισσότερη ώρα απ’ ότι στον κλασσικό εσπρέσο, ενώ εκχυλίζεται περισσότερο ζεστό νερό. Η γεύση του είναι λιγότερη έντονη, αλλά το σώμα του αρκετά πιο γεμάτο. Για να χαρακτηριστεί ένας εσπρέσο ως «lungo», θα πρέπει να ξεπερνά τα 40 ml (για μονό εσπρέσο) ή τα 70 ml (για διπλό).
Παρόμοιος με τον lungo, αλλά με διπλή δόση εσπρέσο. Σερβίρεται σε φλιτζάνι 150 ml.
Εσπρέσο μονής ή διπλής δόσης (ανάλογα με την προτίμηση), στον οποίο προστίθεται ζεστό νερό μετά το φιλτράρισμα. Φτάνει τα 75-95 ml και σερβίρεται σε κούπα.
Πρόκειται πρακτικά για έναν espresso americano, στον οποίο έχει προστεθεί χτυπημένη κρέμα.
Μία από τις πιο γνωστές παραλλαγές στους καφέδες εσπρέσο. Περιέχει δύο δόσεις καφέ και αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι, σε ποσότητα 150-180 ml.
Άλλος ένας εσπρέσο με αφρόγαλα, αλλά στην περίπτωση αυτή προστίθεται πολύ μικρότερη ποσότητα αφρού γάλακτος, η οποία δεν ξεπερνά τα 25 ml.
Μια παραλλαγή του macchiato, στην οποία το αφρόγαλα αντικαθίσταται από σαντιγί ή κρέμα γάλακτος.
Έχεις ξαναπιεί καφέ με… λεμόνι; Σε αυτήν την εκδοχή, έχουμε μια μονή δόση εσπρέσο, η οποία σερβίρεται με μια φλούδα λεμονιού στο πιατάκι του φλιτζανιού.
Κρύοι καφέδες espresso
Στους κρύους (ή αλλιώς freddo) εσπρέσο δεν έχουμε τόσο μεγάλη ποικιλία, αλλά υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες επιλογές.
Ένας αρκετά δημοφιλής καφές στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Περιέχει διπλή δόση εσπρέσο, στον οποίο προστίθενται παγάκια.
Άλλη μία δημοφιλής επιλογή τα καλοκαίρια. Στην ουσία πρόκειται για έναν freddo espresso στον οποίο προστίθεται κρύο αφρόγαλα.
Και για το τέλος… γλυκό!
Αυτή η παραλλαγή θυμίζει περισσότερο επιδόρπιο παρά καφέ. Μία μπάλα παγωτού (συνήθως βανίλια) σερβίρεται σε ποτήρι μαργαρίτας και από πάνω προστίθεται μία δόση εσπρέσο. Φυσικά, σερβίρεται με κουταλάκι.
Δοκίμασε την αγαπημένη σου παραλλαγή τώρα!
Τώρα που ξέρεις τα δημοφιλέστερα είδη καφέ espresso, μπορείς να τα δοκιμάσεις ακόμα και στο σπίτι σου! Διάλεξε τον
αλεσμένο εσπρέσο, τον
εσπρέσο σε κάψουλες ή ακόμα και
σε κόκκους, που σου αρέσει και κάνε τους φίλους σου να εκπλαγούν με τις ικανότητές σου ως barista!