CategoriesCoffee

Η απόλαυση του Καφέ

Καφές… Μια λέξη, πολλές εικόνες, μυρωδιές, αναμνήσεις, αισθήσεις. Οι περισσότεροι από εμάς τον προτιμάμε για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Και όχι μόνο! Το ρόφημα του καφέ ήρθε και έμεινε σε παγκόσμια κλίμακα μιας που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα για όλες τις ώρες. Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, δεν έχει σημασία ο χρόνος, αλλά το συναίσθημα της απόλαυσης στην πρώτη έως και στην τελευταία γουλιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν τον αποχωρίζονται ποτέ από κοντά τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η συναισθηματική εξάρτηση;

Μετά από πολλές έρευνες έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωση του μας δίνει συναισθηματική δύναμη. Ας το δούμε πιο αναλυτικά. Είναι πρωί και μια απαιτητική ημέρα μας περιμένει. Με το που ανοίγουμε τα μάτια η πρώτη κίνηση είναι να φτιάξουμε έναν καφέ. Η μυρωδιά που πλημμυρίζει το δωμάτιο, ξυπνά τις αισθήσεις και μας προκαλεί να τον απολαύσουμε. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η τελετουργία προετοιμασίας του είναι μια ρουτίνα. Πρόκειται επομένως, για μια συνήθεια καθημερινή, θετική και αναπόσπαστη. Μέσα από αυτή, παίρνουμε δύναμη να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Είναι σαν να λέμε στον εαυτό μας: “Σήμερα μπορώ να τα καταφέρω!”

Ακόμα και όταν προτιμάμε να τον προμηθευτούμε από μια καφετέρια, αντί να τον φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι, αυτό είναι μια συνήθεια. Όλα μετράνε – από τη στιγμή που θα επιλέξουμε τι είδος και  τι γεύση προτιμάμε, ποιος θα μας τον παρασκευάσει, την ενδιάμεση κουβέντα μας με τον υπάλληλο, τον σχεδιασμό της συσκευασίας του, την πρώτη γουλιά. Οι αισθήσεις οξύνονται και προκαλείται μια χημεία στον εγκέφαλο. Για αυτό και συνεχίζουμε να τον επιθυμούμε κάθε μέρα. Είναι σαν να  θέλουμε να βιώσουμε ξανά και ξανά τις ίδιες καταστάσεις ανάλογα με τις παρελθοντικές αναμνήσεις.

Ας μην ξεχνάμε το γεγονός πως ο καφές ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει θετικά την διάθεση μας. Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση του μας κρατά σε εγρήγορση, μας κάνει πιο κοινωνικούς και χαρούμενους. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και παράλληλα ευεργετεί τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα μας. Συνήθως, όταν συναντιόμαστε με φίλους για έναν καφέ είτε στο σπίτι είτε σε άλλο χώρο, αυτό αποτελεί έναυσμα για να περάσουμε καλά τον χρόνο μας. Έτσι, δημιουργούνται αναμνήσεις που συσχετίζονται γύρω από μια κούπα καφέ. Το αποτέλεσμα είναι πως όταν πίνουμε αυτόν τον γευστικό, μυρωδάτο καφέ, το μυαλό γεμίζει συναισθήματα.

Οι πολύτιμοι κόκκοι του, οι διάφορες ποικιλίες του και οι διαφορετικοί τρόποι παραγωγής του, ένα είναι το σίγουρο – δεν θα βαρεθούμε ποτέ να τον απολαμβάνουμε. Σήμερα, υπάρχουν πάμπολλες γεύσεις και είδη καφέ στο εμπόριο που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη του. Όπως και να τον προτιμάμε ζεστό ή κρύο σε οποιαδήποτε εποχή, αυτό το γευστικό ρόφημα θα συνεχίσει να μας συντροφεύει κάθε ώρα μες την ημέρα. Είτε τον πίνουμε μόνοι μας είτε με παρέα, δεν θα πάψει ποτέ να είναι μια συντροφιά που θα μας τονώνει ευχάριστα.